Forsøgsbehandling til kræftramte børn

Af Jytte Dreier, Kræftens Bekæmpelse

Karsten Nysom og enheden ’Ny medicin til børn med kræft’ på Rigshospitalet fik 3,5 mio. kr. fra Knæk Cancer indsamlingen i 2013. 

Hvert år rammes omkring 180 børn og unge af kræft. 80 pct. af dem overlever, men desværre er der også børn, hvor behandlingen ikke er egnet eller virker som den skal. 

Enheden ’Ny medicin til børn med kræft’ blev oprettet i 2014 på Rigshospitalets BørneUngeKlinik og tilbyder forsøgsbehandling til de børn, der enten får tilbagefald af kræft eller får en type af kræft, hvor der i dag ikke findes en behandling med mulighed for helbredelse.

Nyt håb til børn og familier

Siden 2014 har 47 børn deltaget i et forsøg med ny kræftmedicin. Håbet er, at enheden kan være med til at udvikle nye behandlinger til børn og unge, så endnu færre dør af kræft, men også sikre, at behandlingerne har færre bivirkninger -både under og længe efter behandlingen.

-Forsøgsbehandlingen er med til at give håb til de patienter, hvor den traditionelle behandling ikke længere virker, men den er også med til at sikre, at vi kan udvikle og forbedre behandlingen af børn og unge i fremtiden, siger Karsten Nysom, der er overlæge og ansvarlig for enheden. 

Da der findes mange forskellige typer af kræft, er det oftest kun tre-fem børn om året der får den samme diagnose. For at systematisere forsøgene med behandlingen, så man får endnu større viden på de enkelte diagnoser, modtager forskningsenheden også børn fra Norden og øvrige dele af Europa.

-På den måde får vi flest mulige deltagere i forsøgene og kan samtidig tilbyde behandling til flest mulige børn. Jo flere børn, der kommer til klinikken, jo flere forsøg kan vi udføre. Det betyder, at vi her i Danmark lærer rigtig meget om ny medicin, og at danske børn i dag har mulighed for at få behandlinger, som for få år siden ikke var tilgængelig i Danmark eller i Norden, forklarer Karsten Nysom. 

Ikke mirakelmedicin
Der er dog ikke tale om mirakelmedicin. Og der er derfor brug for en grundig snak, hvor alle realistiske fordele og ulemper vendes, så familierne ved, hvad de går ind til. Nogle børn har god effekt af den behandling, de får tilbudt, men andre har ikke. 

-Jeg skal selvfølgelig forklare forældrene, at der er en stor risiko for, at det her heller ikke kan gøre deres barn rask, men at jeg ser det som det mulige næste klogeste træk. Der er tilfælde, hvor behandlingen ikke virker på det enkelte barn, men her er forsøgene også med til at give viden, så man fremover undgår medicin, der ikke virker. Og selvom det er hårdt udtrykker mange af forældrene, at det er vigtigt, at de har gjort alt, hvad der stod i deres magt, fortæller Karsten Nysom.

Støt via SMS

SMS KNÆK til 1422

og støt med 150 kr.

Støt via MobilePay

Send et valgfrit beløb til

1234

og støt Knæk Cancer