Fuck Google – ask me!

Af Jytte Dreier, Kræftens Bekæmpelse

Professor, overlæge, dr.med. Søren Laurberg fra Aarhus Universitetshospital har tit og ofte lyst til at trække i den sorte ’Fuck Google – ask me’ – T-shirt. Ikke for at provokere patienterne, men for at fortælle, at det, man kan Google sig frem til om følgevirkninger eller senfølger efter behandling for kræft i tyk- eller endetarmen, ikke nødvendigvis er rigtigt. 

-Vi mangler forskning og viden, så vil man vide noget om følgevirkninger og senfølger, skal man spørge sin læge. Vi ved nemlig en hel del om det, siger Søren Laurberg. 

Med penge fra Knæk Cancer indsamlingen har Søren Laurberg sammen med sit forskerhold blandt andet fundet ud af, at patienter, som er opereret for kræft i tyktarmen i højre side, oftere får mén som for eksempel kronisk diarré end dem, der bliver opereret i venstre side.

-Det vigtigste er selvfølgelig, at patienterne overlever sygdommen. Det næst vigtigste er, at man undgår langtidsbivirkninger efter endt behandling.

Derfor skal den viden, vi nu har fået, hurtigt omsættes til handling, så vi kan finde den rigtige måde eller metode til at behandle denne patientgruppe på, så de kan få en langt bedre livskvalitet, siger Søren Laurberg.

Søren Laurberg har i alt modtaget 5,4 mio. kr. fra Knæk Cancer indsamlingerne. Alle projekter handler om at forbedre behandlingen af tarmkræft, herunder at sikre bedre operationsteknikker, opfølgningsforløb, der er tilpasset den enkelte patient samt forskning i at kortlægge og forstå de seksuelle problemer, som kvinder kan få efter behandlingen, herunder vandladningsproblemer. 

-Jeg ser frem til at kunne trække i en ny trøje med titlen ’Use Google and ask me’, når der begynder at komme videnskabeligt dokumenteret viden i cyberspace, som patienten og jeg kan tage udgangspunkt i, når vi skal have en dialog om patientens behandling. Jeg er sikker på, at det vil vi kunne inden for en overskuelig fremtid, fastslår professoren.

Støt via SMS

SMS KNÆK til 1422

og støt med 150 kr.

Støt via MobilePay

Send et valgfrit beløb til

1234

og støt Knæk Cancer