Tine vil finde de bedste metoder til at rekonstruere et bryst

Af Jytte Dreier, Kræftens Bekæmpelse

Kirurger foretager mange brystrekonstruktioner hos kvinder med brystkræft, og antallet af yngre kvinder, som er arveligt disponeret for sygdommen, der vælger at lade sig operere forebyggende, stiger. Derfor er brystrekonstruktion blevet en særdeles vigtig del af brystkræftbehandlingen.

Overlæge Tine Engberg Damsgaard fra Aarhus Universitetshospital er en de kirurger, som foretager brystrekonstruktioner. Hun fortæller, at det i dag ikke nytter kun at tænke i operationsmetoder.

 

-Vi skal selvfølgelig tilbyde kvinden de bedste operationsmetoder, men vi skal altså også forholde os til kvindens selvbillede om, hvordan hun opfatter sig selv før og efter, at hun har fået fjernet brystet. Der er jo et meget stort antal kvinder, der i mange år skal leve med følgerne af, at de har fået fjernet brystet og fået en rekonstruktion, siger Tine Engberg Damsgaard.

Tine har modtaget 500.000 kr. fra Knæk Cancer indsamlingen i 2014 til sit forskningsprojekt, som går ud på at pege på de mest optimale operationsmetoder til at foretage brystrekonstruktioner.

-Vi er nået rigtig langt med projektet, så jeg regner med, at vi inden for de kommende måneder har spændende resultater klar til at blive offentliggjort, siger Tine Engberg Damsgaard.

Pt. befinder Tine sig på St. Thomas Hospital i London, hvor hun lærer om de nyeste operationsteknikker. Hun er nemlig i gang med en europæisk masteruddannelse, der handler om brystkræftbehandling og brystrekonstruktion.

-Masteruddannelsen tager tid, men jeg stortrives med det. Jeg lærer så meget nyt, som jeg glæder mig til at skulle arbejde med hjemme i Aarhus, siger hun. 


Læs mere om Tines forskningsprojekt

Støt via SMS

SMS KNÆK til 1422

og støt med 150 kr.

Støt via MobilePay

Send et valgfrit beløb til

1234

og støt Knæk Cancer