Færre smerter efter operation for livmoderkræft

Af Jytte Dreier, Kræftens Bekæmpelse

Nogle kvinder med livmoderkræft døjer med kroniske smerter efter deres operation – og i en sådan grad, at det påvirker deres livskvalitet i negativ retning. For eksempel oplever de konstante underlivssmerter, som kan mærkes helt op over lænden.

Ingen ved med sikkerhed, hvorfor kvinderne får disse smerter, men det søger overlæge, dr.med. Erik Søgaard-Andersen fra Aalborg Universitetshospital at finde svar på.

-Vi er lidt på bar bund, for kvinderne bliver opereret på den mest skånsomme måde nemlig ved robotkirurgi, så det tyder på, at smerterne skyldes noget andet, fortæller Erik Søgaard-Andersen.

Måler smertetærskel

Derfor er man på Aalborg Universitetshospital begyndt at måle kvindernes smertetærskel inden operationen, fordi lægerne formoder, at det er noget i kvindens smertesystem, der gør, at de efterfølgende udvikler kroniske smerter. 

 -Vi tror, at de kvinder, som skønnes ’sårbare’, vil have rigtig god gavn af meget smertestillende medicin inden og lige efter operationen, og det er det, vi forsøger i det her projekt, siger Erik Søgaard-Andersen og tilføjer:

-Viser det sig, at vi har ramt rigtigt, vil vi i fremtiden ved hjælp af smertestillende medicin bedre kunne forebygge og behandle smerterne og ikke mindst sikre, at kvinderne ikke får så trælse bivirkninger, som tilfældet er i dag.

Erik Søgaard-Andersen skønner, at det er 12 til 15 pct. af de kvinder, som skal opereres for kræft i livmoderen, som får kroniske smerter.

Ornitolog i fritiden

Når 62-årige Erik Søgaard-Andersen ikke foretager robotkirurgi eller underviser rundt om i landet, sætter han sig på racercyklen for blandt andet at cykle ud i Lille Vildmose i Storvorde i Nordjylland. Ikke for at motionere, men for at dyrke sin store passion – at fotografere fugle.

-Jeg har rent faktisk altid fotografiapparatet på mig, når jeg bevæger mig udenfor, for man ved jo aldrig, hvornår fuglen er der, siger overlægen med et smil.

Erik Søgaard-Andersen har modtaget 750.000 kr. fra Knæk Cancer indsamlingen i 2015 til sin forskning.

Læs mere om Erik Søgaard-Anders forskningsprojekt her

Støt via SMS

SMS KNÆK til 1422

og støt med 150 kr.

Støt via MobilePay

Send et valgfrit beløb til

1234

og støt Knæk Cancer