Patienter er med til at udvikle et online mindfulnessprogram

Af Jytte Dreier, Kræftens Bekæmpelse

Tanker og bekymringer kan forhindre os i at være til stede her og nu, og det kan føre til depression, stress og angst. Og her kan mindfulness hjælpe, for mindfulness går ud på at vågne op til det liv, vi har, i stedet for at være i det liv, der allerede har været, eller som kommer. Det fortæller professor, dr. med. Bobby Zachariae fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. 

- Kræftpatienter er for eksempel ofte bekymrede for, at de får tilbagefald af sygdommen, og en del får angst i årene efter behandlingen, siger Bobby Zachariae. 

Men forskning viser, at mindfulness rent faktisk hjælper mod stress, angst og depression efter et kræftforløb. 

Derfor er forskere ved Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi, som ledes af Bobby Zachariae, gået sammen med nogle patienter om at udvikle et online mindfulnessprogram, som de er i gang med at afprøve, for at finde ud af, om denne metode har samme effekt.

-Vi kan ikke konkludere noget som helst endnu, men indledende undersøgelser virker lovende, fastslår professoren og tilføjer: 

-Hvis vore forventninger til online programmet holder stik, vil det kunne komme mange flere kræftoverlevere til gavn.

Forskningsprojektet forventes afsluttet i slutningen af 2017. 

At være i nuet
Bobby Zachariae dyrker ikke selv mindfulness som sådan. Han har sit eget ’program’, når han for eksempel føler sig stresset. 

-I pressede situationer forsøger jeg at påvirke mine uhensigtsmæssige stressreaktioner ved hjælp af visualisering. At genkalde mig billeder og fornemmelser fra en positiv og afslappende situation er en god hjælp. Hvis jeg eksempelvis sidder i kø på motorvejen og hverken kan komme frem eller tilbage, kan jeg i stedet for at hidse mig op over situationen, som jeg alligevel ikke kan påvirke, slappe af, være i nuet og få det bedste ud af situationen, forklarer Bobby Zachariae.

Bobby Zachariae har modtaget 1.830.000 kr. fra Knæk Cancer 2013 til udvikling af onlineprogrammet. I 2014 modtog han 800.000 kr. til forskning i, hvorvidt lysterapi kan mindske trætheden for kræftpatienter. Og afhængig af indsamlingsresultatet for 2016 så håber Bobby Zachariae at kunne komme i gang med et nyt forskningsprojekt om behandling af angst for tilbagefald af kræft.

Læs mere om Bobby Zachariaes forskningsprojekter:

Online mindfulness skal hjælpe på stress, angst og depression
Lysterapi skal mindske trætheden hos kræftpatienter
Behandling af angst for tilbagefald af kræft

 

Støt via SMS

SMS KNÆK til 1422

og støt med 150 kr.

Støt via MobilePay

Send et valgfrit beløb til

1234

og støt Knæk Cancer