Forskning i bedste brug af partikelterapi

Af Jytte Dreier, Kræftens Bekæmpelse

I 2018 slår Aarhus Universitetshospital dørene op for Danmarks første partikelterapicenter. Her vil kræftpatienter kunne blive behandlet med partikelterapi, der for mange vil være en mere effektiv og skånsom form for strålebehandling. 

Men allerede nu er et landsdækkende tværfagligt samarbejde bestående af ca. 70 forskere – blandt andre læger, fysikere og dataeksperter - fordelt på 22 arbejdsgrupper - i fuldt gang med forskning, der skal sikre, at lægerne får redskaber til at kunne udvælge, hvilke patienter der skal have behandlingen, og hvordan den gives bedst muligt.

-Vi arbejder intenst på at indsamle data om bivirkninger ved strålebehandling og partikelterapi, så vi, når vi slår dørene op for partikelterapicentret, er klar til at tage imod de patienter, som har gavn af partikelterapi, siger professor Cai Grau fra Aarhus Universitetshospital. 

For partikelterapi er nemlig ikke den bedste behandling for alle kræftpatienter.

Cai Grau skønner, at det drejer sig om ca. 10 pct. af de kræftpatienter, der i dag får den traditionelle strålebehandling, som på sigt vil vise sig at have særlig gavn af partikelterapi. 

-Vi ved, at de fleste børn vil have mere gavn af partikelterapi, men behandlingen vil formentlig også gavne voksne kræftpatienter. Derfor er vi i gang med at udvikle teknikker til at kunne udvælge de voksne patienter, som vil have mest gavn af behandlingen. Vi vil jo sikre, at alle patienter får så få bivirkninger og senfølger som muligt, fortæller professoren og tilføjer:

-Vores mål er i det hele taget, at det nye center bliver blandt et af verdens førende centre i partikelterapi, og det bliver vi.

Hvis Cai Grau skulle have tid til ’særlige’ fritidsinteresser, ville det kræve, at der var flere timer i døgnet. 

-Forskningen og arbejdet med det nye center fylder meget, og de timer, som er i overskud, bliver brugt på min familie, børn og børnebørn og måske en tur på golfbanen, sig Cai Grau. 

Cai Grau har modtaget ni mio. kr. til sin forskning fra Knæk Cancer indsamlingen i 2014.

Støt via SMS

SMS KNÆK til 1422

og støt med 150 kr.

Støt via MobilePay

Send et valgfrit beløb til

1234

og støt Knæk Cancer