Alma og Alexander fandt støtte et uventet sted

Af Camilla Rich, Kræftens Bekæmpelse

14-årige Alma og Alexander fra Odense fik begge kræft tæt ind på livet, da deres mødre sidste år fik konstateret kræft. For andet år i træk har de to skolekammerater startet deres egen Knæk Cancer indsamling for at støtte familier der rammes af kræft. 

Alma og Alexander kendte ikke hinanden særlig godt i starten af 2016. De gik i parallelklasse, men talte ellers ikke sammen. Det ændrede sig, da begge deres mødre fik konstateret kræft med få ugers mellemrum, og de pludselig fandt sig i samme svære situation. 

Da den dengang 13-årige Alma fik at vide, at hendes mor havde leukæmi, kom det som et stort chok. Det var som om verdenen falmede, og der lagde sig en permanent grå dyne af tristhed over hendes liv og hverdag. 

Alma og mor

Vigtigt med én der forstod

Heldigvis var de gode til at snakke om tingene i familien. Men det var ikke tilfældet i skolen. Der var ikke det store sammenhold i Almas klasse, og hun følte sig meget alene med sine tanker og bekymringer. 

- Da min mor blev syg, fortalte lærerne det til eleverne i de andre klasser. Det samme var tilfældet, da Alexanders mor kort efter også blev syg. Det var på den måde, at vi fandt ud af, at vi var lidt i samme båd og dér, at vi begyndte at tale sammen. Ikke så meget i løbet af skoledagen. Der havde vi nok bare brug for, at tænke på noget andet. Men uden for skolen skrev vi sammen eller talte i telefon, siger Alma Thue Johnsen.

Det at kunne tale med én, som var i samme situation og kæmpede med de samme problemer var en stor hjælp, og de to blev hurtigt en vigtig støtte og livsline for hinanden. 

Heldigvis blev både Alma og Alexanders mor erklæret raske i løbet af 2016. Fra det sekund, da Almas mor kom hjem og kunne give den gode nyhed fra lægerne, husker Alma, hvordan det var som om, det hele lettede. Men det var alligevel en lang proces at komme rigtig oven på forløbet. 

-Det var først for et års tid siden, at jeg ikke længere blev trist og ked af det, når der var selv den mindste henvisning til eller snak om kræft. Der gik noget tid før end det var så meget på afstand, at jeg kunne tænke på hverdagen, venner og skolen igen – før end det hele var tilbage til normalen igen, fortæller Alma.  

Alexander og mor

Alma og Alexanders indsamling

Sidste år startede de to venner en indsamling til Knæk Cancer og samlede næsten 13.400 kr. ind. Igen i år samler de ind med indsamlingen ’Alma og Alexanders indsamling’. 

"Vi er begge 14 år gamle. Sidste år blev begge vores mødre ramt og alvorligt syge med forskellige former for cancer. Det væltede os fuldstændig, men vi har rejst os sammen med vores mødre, der begge klarede den, og vi vil nu stå sammen for at knække cancer".

- Vi vil gerne blive ved med at støtte Knæk Cancer og sagen. Vi er kommet godt igennem vores mødres sygdomsforløb, men vi tænker fortsat på de børn og de familier, der står i samme hårde situation som os, og dem vil vi gerne støtte.

Har du lyst til at støtte Alma og Alexanders indsamling?

Støt deres indsamling

Er du blevet inspireret af Alma og Alexander og ønsker selv at starte en indsamling?

Start indsamling 

Del denne side